fbpx
Onze partners raten ons met een 9,5 op de Feedbackcompany

De recent gelekte Google Search documenten: 11 SEO inzichten (Deel 2)

Lars Kolenbrander
|
Leestijd: 5 minuten
scroll to explore

Welkom bij het tweede deel van onze blogpost! Als je het eerste deel nog niet hebt gelezen, raden we je ten zeerste aan om dat eerst te doen. In deel één zijn de eerste vier inzichten behandeld en in dit deel beginnen we met het vijfde inzicht. Door eerst het eerste deel te lezen, krijg je een beter begrip van de context en de achtergrondinformatie die belangrijk is voor dit vervolg. Dus, neem even de tijd om terug te gaan en deel één door te nemen. Daarna kun je hier verder lezen en volledig profiteren van de inzichten en informatie die we in dit tweede deel met je willen delen. We wensen je verder veel leesplezier!

5. Google waardeert op basis van bepaalde on-page eigenschappen

De tag ‘titlematchScore’ suggereert dat een metatitel nog steeds goed overeen dient te komen met de ingetypte zoekopdracht.

Tip: Plaats dus de zoekterm voorin je metatitel. Dit hoeft niet exact de zoekterm te zijn. Kijk eens naar de top 5 in de zoekresultaten voor de desbetreffende zoekterm en onderzoek of Google bepaalde vervoegingen van de zoekterm hoger waardeert.

De tag ‘OriginalContentScore’ meet hoogstwaarschijnlijk hoe origineel de content is vergeleken met andere geïndexeerde websites. Pagina’s met weinig inhoud kunnen wél origineel zijn en hierdoor toch nog scoren.

Tip: Match wel het zoekgedrag van de top 3, maar voeg nog originele inzichten of informatie toe voor een extra boost door originaliteit.

De tag ‘KeywordStuffingScore’ lijkt door Google gebruikt te worden om te meten of een pagina niet alleen met een SEO-doel is opgezet. Eerder kon je namelijk makkelijk scoren door een zoekterm super veel in een tekst te zetten. Alhoewel de meeste SEO-experts dit niet meer doen, is het toch fijn om deze bevestiging te krijgen.

De tag ‘snippetPrefixCharCount’ betekend waarschijnlijk dat de optimale lengte van een uitgelicht fragment wordt bepaald door Google.

Tip: Tel dus hoeveel karakters het uitgelichte fragment in de zoekresultaten heeft. Pas dit fragment aan met de zelfde hoeveelheid karakters en plaats deze dicht bij een H1 of H2 die op de zoekintentie inspeelt.

De tag ‘avgTermWeight’ geeft aan de Google de gemiddelde lettergrootte van je gebruikte termen en links meet. Dit zou kunnen bepalen hoe Google bepaalde inhoud op jouw pagina waardeert.

Tip: Maak de belangrijkste onderdelen van je pagina’s dus iets groter. Denk ook goed na over je subheadings.

Uit de omschrijving van de tag ‘numTokens’ valt te halen dat Google de verhouding van het totaal aantal woorden op de pagina tot het aantal unieke tokens bepaalt. Er is ook een maximum aantal token het systeem kan wegen.

Tip: Plaats daarom dus de belangrijkste inhoud bovenaan de pagina. Daardoor heeft een tekst van vele duizenden woorden geen meerwaarde, want deze extra tekst wordt waarschijnlijk toch niet meegewogen door het systeem.

6. Google waardeert op basis van actualiteit

Google focust doormiddel van drie tags erg op de actualiteit van een pagina. Zo wordt er gekeken naar de datum op de pagina, de datum uit de URL, en de datum in de inhoud van de pagina.

Tip: Wees dus consistent in het gebruik van datums op je pagina’s. Deze moeten gelijk zijn in de structured data, paginatitels en XML-sitemap.

7. Google is extra streng voor Your Money Your Life pagina’s

Met ‘ymylHealthScore’ en ‘ymylNewsScore’ geeft Google aparte waarderingen aan gezondheid en nieuws gerelateerde pagina’s binnen het Your Money or Your Life genre. Google probeert zo te achterhalen of nieuwe content Your Money or Your Life content is.

Tip: Beheer je dus bijvoorbeeld een website in de gezondheidsindustrie? Wees je er dan van bewust dat Google een extra oogje in het zeil houdt. Zorg ervoor dat je voldoet aan alle eisen die Google stelt aan Your Money or Your Life websites.

8. Google waardeert op basis van video-gebruik

Bestaat je pagina voor meer dan de helft uit video-content? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een andere behandeling van Google. Dit is op te maken uit de tag ‘isVideoFocusedSite’. Je wordt dan vaker weergegeven voor zoektermen waarbij de gebruiker daadwerkelijk op zoek is naar het bekijken van een video.

Tip: Als je op jouw pagina voornamelijk de focus op video’s legt, check dan eerst in je SEO-tool of een zoekterm video’s oproept in de zoekresultaten. Zo vergroot je de kans om daar te scoren.

9. Google waardeert kleine, persoonlijke websites anders

Kleinere, persoonlijke websites worden met de tag ‘smallPersonalSte’ gelabeld. Wat dit praktisch betekend is niet helemaal duidelijk, maar met wat logisch denken zou dit kunnen zeggen dat dergelijke websites niet mogen scoren op zakelijke en Your Money or Your Life zoektermen.

Tip: Beheer je dus een kleinere, persoonlijke website? Dan moet je bewust zijn van je reeële kansen om te scoren. Vermijd zakelijke zoektermen en focus op Your Money or Your Life zoektermen met een lager zoekvolume.

10. Google checkt hoe relevant een pagina is in vergelijking met de gehele website

Doormiddel van vector embeddings vergelijkt Google de inhoud van pagina’s met de algemene inhoud van de gehele website om zo de relevantie en focus te meten.

Tip: Blijf dus qua content dichtbij je core business van je website. Tenzij je een groot aanbieder bent van talloze verschillende producten. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan een Amazon of Bol.

11. Google gebruikt Twiddlers als tweede filter

Je kan Twiddlers zien als tweede filter die wordt toegepast ná Google’s hoofd-zoekalgoritme. Ze passen de zoekresultaten dus nog een keer aan, voordat deze aan de gebruikers worden getoond. De ‘NavBoost, ‘QualityBoost, ‘RealTimeBoost’ en ‘WebImageBoost’ Twiddlers spelen dus een belangrijke rol.

Tip: Wees je dus bewust van deze extra filter. Je IP-adres, zoekhistorie en taalinstellingen zijn in feite ook een soort Twiddlers die de zoekresultaten aanpassen na het gebruik van het hoofd-zoekalgoritme.

Handige informatie vanuit Google, de strategische toepassing doen wij

Hoewel de ontdekkingen in de gelekte documenten niet allemaal heel erg vernieuwend of schokkend zijn, kun je als SEO-specialist, met een beter up-to-date begrip van Google’s zoekmachine, jouw aanpak hier wel op aanpassen en effectiever inspelen op de factoren die invloed hebben op de zoekresultaten. Deze informatie zullen we bij Searchflow tijdens onze werkzaamheden natuurlijk ook meenemen. Ben je benieuwd wat we voor de SEO van jouw website kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij nemen graag de mogelijkheden met je door.

Bedankt voor het lezen van onze blog! Bij interesse raden wij je aan om ook een van onze vorige blogs te bekijken. Hierin vind je bijvoorbeeld ook meer informatie over waar je op moet letten tijdens het plaatsen van de cookiebalk. Zo bieden wij nog meer informatieve blogs op onze website. Neem een kijkje en lees diverse kennis blogs!

Thom praat je graag bij!Vanuit daar kunnen wij de stap naar de online wereld beter faciliteren en raken we samen in de flow naar jouw online resultaat!maak een afspraak

Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies?

Ben jij toe aan de volgende stap met je bedrijf? Je website laten maken is dan niets minder dan een logisch besluit. Met Searchflow als jouw partner zorgen we ervoor dat jouw wens wordt waargemaakt, maar wel met een kritische blik. Zo behalen we samen het mooiste resultaat. Neem contact met ons op en we proberen zo snel mogelijk met jou in contact te komen om deze samenwerking te starten! 

    Wij helpen je graag verder!

    Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies?

      Onze partners raten ons met een 9,5 op de Feedbackcompany