fbpx
Onze partners raten ons met een 9,5 op de Feedbackcompany

Wat betekent DA en PA score van een website?

Remco Afink
|
Leestijd: 2 minuten
scroll to explore

Bij een online marketing bureau komen de termen DA en PA dagelijks voorbij. Zo ook voor ons. Wij houden ons onder andere bezig met SEO (zoekmachine optimalisatie) werkzaamheden voor onze klanten. We krijgen daarom ook vaak de vraag: wat betekenen de termen DA en PA en wat betekent dit voor mijn website of webshop? In deze blog geven we je meer informatie over deze twee termen.

Wat is DA (Domain Authority) en wat is PA (Page Authority)?

De DA (Domain Authority) score geeft aan hoe een website scoort in de zoekmachine resultaten. De DA score wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 de beste score is. Bij de DA score wordt er gekeken naar het gehele domein van de website. Hoe hoger de score, des te beter jouw website presteert in de zoekresultaten.

De PA (Page Authority) score gaat enkel over webpagina’s. Hier worden de pagina’s binnen de website bedoelt. De score geeft aan hoe een enkele pagina op de website scoort. Zo kan het dus zijn dat de homepagina hoger scoort dan een andere pagina binnen de website. Net zoals DA wordt ook de PA aangegeven op een schaal van 0 tot 100.

Hoe worden de DA en PA gecheckt?

Hoe worden deze twee termen gemeten? Moz heeft een Google Chrome Extensie ontwikkeld, genaamd Moz toolbar. Moz.com heeft aangegeven dat de DA en PA score regelmatig geüpdatet wordt, waardoor je de scores van de website regelmatig kan checken. De door Moz ontwikkelde ranking score geeft aan hoe een website (naar verwachting) scoort binnen de zoekresultaten van de zoekmachines.

Onderstaand een voorbeeld van het gebruik van een Moz toolbar op de website van Searchflow.nl. Deze geeft een Domain Authority score aan van 25. De homepagina heeft een Page Authority van 36. Over het algemeen heeft een homepagina de hoogste PA score. Dit omdat de homepagina vaak de meeste interne en externe links bevat.

Naast de DA en PA score is de spamscore te zien in de Moz toolbar. De spamscore is een score op een schaal van 0 tot 27. Hoe hoger de score, des te hoger de kans dat er sprake is van spam en dat de website gestraft kan worden door Google.

DA en PA score verbeteren?

Het verbeteren van een DA en PA score is afhankelijk van de huidige score. Moz geeft aan dat het eenvoudiger is om van 20 naar 30 te gaan, dan van 60 naar 70. Daarnaast geven ze als tip om de algehele SEO (zoekmachine optimalisatie) te verbeteren. Denk hierbij aan:

 • Technische SEO (Laadtijd en structuur van de website);
 • Gebruik van unieke en relevante content (bevat de juiste zoekwoorden);
 • On-page optimalisatie (ALT-tags, H-tags en meta data);
 • Linkbuilding inzetten om een gevarieerd en kwalitatief backlinkprofiel te creëren;

Tot slot, er is geen goede of slechte DA en PA score. Websites zoals YouTube (DA 100, PA 100) en Nu.nl (DA 91, PA 69) scoren erg hoog. Het is niet realistisch voor een lokale ondernemen om dezelfde DA en PA score te willen bereiken. Het is van belang om te kijken met wie jij concurreert in de zoekresultaten. Bekijk hoe zij scoren op DA en PA en neem dit mee in de strategie voor jouw website.

Heb je vragen over de DA en PA van jouw website? Of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Thom praat je graag bij!Vanuit daar kunnen wij de stap naar de online wereld beter faciliteren en raken we samen in de flow naar jouw online resultaat!maak een afspraak

Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies?

Ben jij toe aan de volgende stap met je bedrijf? Je website laten maken is dan niets minder dan een logisch besluit. Met Searchflow als jouw partner zorgen we ervoor dat jouw wens wordt waargemaakt, maar wel met een kritische blik. Zo behalen we samen het mooiste resultaat. Neem contact met ons op en we proberen zo snel mogelijk met jou in contact te komen om deze samenwerking te starten! 

  Wij helpen je graag verder!

  Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies?

   Onze partners raten ons met een 9,5 op de Feedbackcompany