fbpx
Onze partners raten ons met een 9,5 op de Feedbackcompany

Google Analytics & AVG

Twan Ophof
|
Leestijd: 3 minuten
scroll to explore

Vorige week is bekend geworden dat het gebruik van Google Analytics misschien niet meer wettelijk is toegestaan. In januari 2022 heeft er, in Oostenrijk, een uitspraak plaatsgevonden over of Google Analytics wel voldoet aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Hier kwam naar buiten dat volgens de Oostenrijkse privacytoezichthouder, dit niet het geval is. Ook niet, wanneer de IP-adressen, anonimiseert, wat al wettelijk verplicht is sinds 2018.

Het probleem van Google Analytics

Volgens de Oostenrijkse privacytoezichthouder zijn er meerdere indicatoren binnen Analytics die ertoe kunnen leiden dat er een persoon herleidbaar is. Naast het IP-adres, wat al geanonimiseerd moet worden, geven zij aan dat Google Analytics ook werkt met User-ID’s en andere unieke identificaties nummers, zoals cookie IDs, advertising IDs en unique user IDs. Hierdoor is herleidbaar, wanneer alle puzzelstukken bij elkaar worden gezocht, welke gegevens horen bij welke persoon en laat dat nou net niet mogen volgens de AVG. Gezien het gebruik van Google Analytics voorheen niet afhankelijk was van een cookiemelding of andere acceptatiebalk, werden de gegevens verzameld van alle bezoekers zonder dat de bezoeker hier zelf van de hoogte was. Zonder een dergelijke acceptatie van de voorwaarden, mogen persoonsgegevens niet verzameld worden en gedeeld worden met derden. Volgens het onderzoek is de encryptie van de persoonsgegevens is niet goed genoeg om te voldoen aan de AVG. De gegevens, die verzamelt worden binnen Google Analytics, worden dus niet goed genoeg beschermd in het datacentrum. Dit kan grote gevolgen hebben voor de vele websites waar gewerkt wordt met Google Analytics om het websitegebruik te achterhalen.

De gevolgen

Na aanleiding van de uitspraak heeft de Nederlandse privacytoezichthouder (Autoriteit Persoonsgegevens, ook wel AP genoemd) een onderzoek ingesteld over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Verwacht wordt dat het onderzoek begin 2022 is afgerond en dat dan gesteld kan worden of Google Analytics toegestaan is. Momenteel kan er dus gewoon gebruik gemaakt worden van Google Analytics! Laten we hopen dat Google snel zijn encryptie op orde heeft zodat zij alsnog, op kort termijn, kunnen voldoen aan de eisen van de AVG.

Benieuwd naar hoe je op een privacy vriendelijke manier gebruik kunt maken van Google Analytics? Wij verwijzen u graag door naar ons blog bericht “Google Analytics privacyvriendelijk maken“. Mocht u er niet uitkomen dan mag u ook altijd contact opnemen!

Thom praat je graag bij!Vanuit daar kunnen wij de stap naar de online wereld beter faciliteren en raken we samen in de flow naar jouw online resultaat!maak een afspraak

Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies?

Ben jij toe aan de volgende stap met je bedrijf? Je website laten maken is dan niets minder dan een logisch besluit. Met Searchflow als jouw partner zorgen we ervoor dat jouw wens wordt waargemaakt, maar wel met een kritische blik. Zo behalen we samen het mooiste resultaat. Neem contact met ons op en we proberen zo snel mogelijk met jou in contact te komen om deze samenwerking te starten! 

    Wij helpen je graag verder!

    Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies?

      Onze partners raten ons met een 9,5 op de Feedbackcompany