Hoe zit het met de veiligheid van jouw website?

26mrt '18

Hoe zit het met de veiligheid van jouw website?

Dat veiligheid op het internet steeds belangrijker wordt hoeven wij jou niet uit te leggen. Dagelijks regelen we veel zaken via het internet. Hierbij laten we al snel veel persoonlijke gegevens achter. Maar wat gebeurt er met deze gegevens? De regels rondom deze privacy worden constant aangescherpt. Zo heeft Google Chrome aangekondigd per juli 2018 alle websites die niet veilig zijn te markeren met ‘niet veilig/not secure’. Maar wat houdt deze update in en hoe kun je dit voorkomen?

Google update

Google is hard bezig om de veiligheid van websites te optimaliseren. Zo hebben zij eerder al aangekondigd dat websites met een SSL-certificaat hoger in de ranking op Google zouden komen. Dit was voor bedrijven destijds een van de redenen om een SSL-certificaat toe te voegen aan de website. Maar niet alle websites gingen hierin mee. De nieuwe update van Google Chrome die in juli wordt doorgevoerd moet hier wel verandering in gaan brengen. Deze update houdt in dat onveilige websites worden gemarkeerd met ‘niet veilig/not secure’. Eenvoudig gezegd, iedere website die niet over een SSL-certificaat beschikt krijgt de onderstaande melding in zijn of haar adresbalk te zien.

Toevoegen SSL-certificaat aan website

Websites zijn niet standaard beveiligd. Een van de manieren om jouw website veiliger te maken is dus het toevoegen van een SSL-certificaat. Een website die beschikt over een SSL-certificaat kun je herkennen aan de HTTPS in de URL. Daarnaast staat er ook altijd een slotje voor de URL. Wanneer een URL begint met HTTP beschikt deze niet over een SSL-certificaat. Met een SSL-certificaat toon je aan dat er een versleutelde verbinding tot stand is gekomen tussen de internetbrowser en de webserver. De uitwisseling van data wordt op deze manier beveiligd en kan niet zomaar door derden worden onderschept. Denk hierbij o.a. aan een het invullen van een contactformulier of een geplaatste bestelling. Naast veiligheid geeft het toevoegen van een SSL-certificaat daarom ook vertrouwen aan de bezoeker. Als bezoeker verwacht je dat een website vertrouwelijk met jouw gegevens omgaat.

Gevolgen websites zonder SSL-certificaat

Het kan een bewuste keuze zijn om geen SSL-certificaat toe te voegen aan jouw website. Dit neemt wel enkele gevolgen met zich mee. Zo krijgt iedere bezoeker de melding ‘niet veilig/not secure’, zoals hierboven, te zien. Dit is niet aantrekkelijk voor een websitebezoeker. Sterker nog, de kans dat hij de website verlaat is groot. Het gevolg hiervan is, met name voor webshops, dat de conversie zal gaan dalen. Kortom, een websitebezoeker moet kunnen zien of hij zich op een veilige website bevindt.

Wij raden het dan ook ten zeerste aan om een SSL-certificaat toe te voegen aan je website. Heb je hier hulp bij nodig of wil je eens andere websitezaken bespreken? Neem gerust eens contact met ons op!

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Gerelateerde berichten